Marcus Bernroth
  • Min resa som självlärd systemutvecklare

Malmö

Allting började hösten 2016. Jag hade precis flyttat till Malmö för att påbörja utbildningen "E-commerce Manager" på IHM Business School. I grova drag är det en YH-utbildning inriktad på e-handel och digital marknadsföring, helt utan ämnen som rör webbutveckling. Det var ett ganska spontant beslut. Jag visste inte riktigt vad jag hade gett mig in på, men jag var taggad på att komma ut i arbetslivet på riktigt, och speciellt i en så spännande och ny bransch som e-handel.

De första kurserna drog igång och jag fastnade ganska snabbt för de tekniska och nördiga delarna inom digital marknadsföring dit jag till exempel räknar Google Ads, SEO, A/B-testing, email marketing och CRM-system. Fascinationen låg i att utföra marknadsföringsaktiviteter och sedan kunna följa upp datan i analysverktyg för att sedan iterera och förbättra hela cykeln igen.

I början av 2017 hade vi första kursen i e-handel. Vi fick uppgiften att ta fram en egen affärsmodell från scratch med en produkt som vi sedan skulle sälja i vår webbshop som vi också skulle bygga. Jag skapade med glimten i ögat mitt eget brand "Bernroth" som skulle sälja trendiga magväskor. Hade den idén blivit till verkligen hade jag varit miljardär idag. Hade jag varit lyckligare för det? Antagligen. Men åter till skolbänken. Som plattform för vår fiktiva webbshop fick vi välja mellan att “utveckla” i WordPress med WooCommerce, eller betala själva för att använda en färdig lösning. Ha med er att ingen av oss (inte ens läraren) hade någon kunskap eller erfarenhet av någon form av webbutveckling. Efter mycket blod, svett och tårar erkände jag mig besegrad och bytte från WordPress till Shopify som hade en testa gratis-tjänst. Men under några förvirrade veckor tillsammans med WordPress hände något. Något vaknade till liv inom mig. Jag hade upptäckt CSS.

Det blev den finaste våren i mitt liv. Under veckodagarna var jag på praktik, men på kvällarna och helgerna satt jag och kodade. Jag var besatt. Än så länge gjorde jag bara enkla layouter för skojs skull med hjälp av Bootstrap, men efter ett tag lärde jag mig att använda media queries för att skapa responsiva och mobilanpassade sidor och appar. Jag hade ännu inga tankar på att bli utvecklare, jag visste nog inte ens vad en utvecklare gjorde vid den här tiden, men jag förstod att det fanns ett behov av att kunna grunderna i webbutveckling(framförallt HTML, CSS & JS) inom digital marknadsföring och e-handel.

Lime Technologies

Medan jag pluggade började jag jobba lite vid sidan av, mest med digital marknadsföring och hittade användningsområden för min nyvunna kunskap lite här och där. Några månader innan examen började jag jobba på Lime Technologies och det blev startskottet för en ny era i mitt liv. Jag fick tjänsten som "Growth Hacker", med ansvar över Limes olika marknadssidor i de nordiska länderna. Sidorna var statiska och det fanns inget CMS för att uppdatera innehållet. Min första uppgift blev att uppdatera alla sidor efter vår byrås nya design, vilket innebar några månaders kodande i ren, statisk HTML och CSS. En våt dröm med andra ord. Jag blev riktigt vass på CSS och blev Ett med Google Chromes utvecklarverktyg. Jag började förstå vad DOM:en var för något, och jag blev smärtsamt medveten om vad filosofin "mobile first" innebar eftersom jag omedvetet körde "desktop first".

Efter att det projektet var färdigt började den riktiga growth hackingen. Vi började A/B-testa, analysera, annonsera, mäta och iterera. Men för att kunna skräddarsy vår tracking och göra sidorna levande krävdes det någon som kunde JavaScript. Därför fick jag tack vare min dåvarande chef Kristina gå en online-kurs för att lära mig JavaScript och en helt ny värld öppnade sig. Jag blev kär. Jag hade tidigare förstått att jag någon gång skulle behöva lära mig JavaScript om jag ville fortsätta på det här spåret, men aldrig riktigt vetat var jag skulle börja någonstans, så alla tidigare försök att lära mig språket hade slutat med frustration och total förvirring. Jag tänkte många gånger att "det här är nog för svårt för mig".

Så på den vägen är det! Det har varit ett väldigt hektiskt år och jag har utvecklats väldigt mycket, både som människa och professionellt.